maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulukuu - Day 23

Tännään lähdettiin aamuseltaan kohti Kuopiota, käydään matkalla Emman luona ratsastamassa poniskit (ollaan piakkoin siellä). Äsken käytiin viime hetken joululahjaostoksilla + matkaeväät ostamassa. Kuopiossa suunnataankin sitten asioille, ja kohta miulla on toinenkin auto omistuksessa... Enää pitää vakuutukset löytää sille mahdollisimman halvalla ja toivoa, etteivät autoverot ole ihan järkyttäviä meidän butjetille.. Mutta pakko olla auto, että pystyy harrastamaan tätä hirmuisen kallista lajia.

Tässä yksi päivä mietitiin Tuomaksen kanssa, miksi ratsastus on kallis harrastus (tuli siis puhe ensi vuoden lisenssimaksuista, jotka ovat aivan kauheat...) ja miettiin sen jatkumista meikäläisen harrastuksena tai kilpailun jatkumista. Ensi vuoden lisenssimaksut ovat jo 250€, siihen päälle tulevat Pallon asumis- + rehukulut, mahdolliset valmennus- ja kisakulut, bensakulut ja mahdolliset uusien tavaroiden hankkimiskulut. 


(c) Mona

Siihen nähden meikäläisen palkka on aika pieni, ja joudunkin tekemään  paljon pitkiä päiviä, ja välillä ihan uupumiseen asti. Silti töissä jaksaa käydä, kun ajattelee, että sillä saa eläimien kulut ja elämisen hyväksi. Voisin yrittää etsiä toisen työn tähän rinnalle, mutta epäilen, etten jaksaisi ja kerkeäisi sitten tehdä enää mitään ylimääräistä, ja se söisi automaattisesti talleilu ja ratsutusaikaa.

Ratsastus on vuosi vuodelta vain kallistunut. Liitto nostaa kokoajan hintojaan, ja jos minulta kysytään, ei se ole saanut meille "tavan tallaajille" mitään suuria hyötyjä aikaiseksi. Varsinkin Itä-Suomessa, joka on etelästä katsottuna korvessa, ei liitto ole ajanut mitään merkittäviä apurahoja tänne, pikemminkin vienyt täältä harrastus- ja kilpailumahdollisuuksia. Ja se näkyy, vuosi vuodelta kisoja on vähemmän, ja esimerkiksi tänä vuonna ei ollut edes GP:tä Kuopiossa, missä on melkeimpä sen alueen paras puitteisto siihen. Palkintorahat ovat naurettavia osallistumismaksuihin nähden, ja silti lisenssit vain nousevat.

(c) MonaKun kilpailin Jymyllä maksoin kisoista suurin piirtein 20€ vähemmän/kisa, lisensseistä ainakin 100€ vähemmän kansallisella kaudella ja seura pystyi tukemaan kilpailevia ratsukoita. Nyt, noh, tilanne on mikä on, kaikki hinnat vaan nousevat ja uudesta liitostakin on ollut puhetta. Jos minulta kysytään, saisi liiton hallitus vaihtua kokonaan, uutta verta ja uusia ideoita tilalle, jotta saataisiin liitto paremmaksi tai edes yritettyä sitä. Mutta joka vuosi liittoon valitaan vain siellä olleita takaisin tai uusille kausille, eikä uusia haluata lähellekään. Esimerkiksi tänä vuonna oli liitton ehdolla Siilistä tuttu Kai Majander, Kaitsu, joka olisi ollut sinne aivan loistava uusi kasvo. Mutta ei, sen sijaan liittoon pääsi ne samat vanhat pierut kuin viime kausillakin. Miksi liitto ei suostu uudistumaan? Miksi pelätään uutta verta? Ja jos saan rumasti sanoa, niin liitossa työskentelevät saavat liikaa palkkaa siihen nähden mitä tekevät, niinkuin kaikki korkeissa asemissa olevat. Palkat alas, niin alkaa asiat mennä eteenpäin!

Toivottavasti ensi vuonna saataisiin liitonkin puolelta aikaan jotain hyödyllistä, ja toivon mukaan maksut lähtisivät jossain vaiheessa laskuun, edes järkeviin hintoihin, sillä kohta kukaan tavan palkalla elävä ei pysty kilpailemaan, ehkä hädin tuskin harrastamaan... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän tänne terveisesi asiallisesti ja hyvää mieltä ylläpitäen :)
Jos et halua laittaa palautettasi tänne, niin voit viskata sen sähköpostiin annaroosa.saarti@gmail.com. Kiitos kommentistasi!