Pallas III alias Pallo

Nimi: Pallas III
Lempinimi: Pallo, Palde, Pöllö, Paltsi
Rotu: Torinhevonen
Synt. 29.4.2004/Viro
Säkä: 177cm
Muuta: Tuotu Virosta Suomeen 2009

Vähäsen historiaa:
Aikaisemmin omistin suomenhevosruuna Jymy-Joosepin, joka oli ensimmäinen heposeni. Jymy oli minulla reilut 6 vuotta, ja voin sanoa, että sitä aikaa en vaihtaisi mihinkään. Alunperin oli tarkoitus, että en kasvaisi Jymystä ikinä yli (Jymy n. 154cm korkea), ja että Jymy olisi loppuelämäni hevonen. Kuitenkin kohtalo oli päättänyt toisin, ja jouduin raskain mielin päättämään Jymyn myynnistä. Sitten eräänä päivänä sain sähköpostia, jossa minulle ehdotettiin vaihtoa (silloin) 6v. toriruunaan. Ajattelin, että voihan sitä käydä kokeilemassa, ei ainakaan oma pituus tule hepan kanssa esteeksi, ja niin ajoimme Joensuuhun kokeilemaan Palloa.
   Kun näin ensimmäisen kerran Pallon karsinassaan ajattelin, että voi luoja se on iso! Sitten huomasin, kuinka lempeästi ja iloisena Pallo tuijotteli perhettäni. Ajatteli varmaan, että "Keitäs nämä otukset on?". Pallo oli ja on edelleen erittäin kiltti, ei tee pahaa kärpäsellekään. Selkään päästyäni olin ihmeissäni, että mites näin isoa heppaa ajetaan (silloin olin menny pääasiassa vain Jymyllä koko 6 vuotta), mutta Pallo oli todella miellyttävä ratsastaa, vaikkei kovin kokenut ollutkaan. Vain parin minuutin jälkeen tiesin, että Pallo on minun tuleva heppaseni, arvatkaas mistä. No siitä, että Pallo oli ensimmäinen hevonen Jymyn jälkeen, joka sai minut hymyilemään ratsastuksen aikana. Siitä sitten tapahtumat kävivät niin onnekkaasti, että 30.11.2010 Pallas III saapui kotiin valmiina kaikkeen mitä vain eteen on tullut.

Ekan illan ratsastus   (c) Karoliina Savolainen

Elokuu 2011: Pallo on opiskellut estehevosen hommia noin 2010 vuoden joulukuusta asti, ja kehittyy todella hienosti. Pallolla on positiivinen asenne kaikkeen tekemiseen ja suurta innokkuutta estehommiin. Varsinkin maastoesteistä Pallo pitää, eikä mikään este ole tähän mennessä ollut liian pelottava tai ylitsepääsemätön. Kisoissa todella hyvä homma, auttaa radoilla paljon, kun ei tarvitse miettiä meneekö heppa vai ei. 
   Pallolla on, kuten leikillä sanomme, "putkiaivot". Aina kun tapahtuu jotain negatiivista, kuten pudotus, kielto tai huonompi hyppy, Pallo nollaa tilanteen eikä mieti asiaa sitä pitempään, vaikka minä saatan hyvinkin murehtia tapahtunutta. Voisi kai sanoa, että Pallo elää hetkessä. 
   Pallolla treenataan 110cm -120cm ratoja ja yksittäisenä 130cm esteitä, koulussa HeB asioita (välillä helpoimpia A:n asioita). Tarkoituksena olisi ensi vuonna päästä hyppäämään 120cm ratoja, kenttäkisoissa mennä tuttariluokkaa ja koulussa hyviä tuloksia HeB-radoilta.

Toukokuu 2012: Pallo on hieman kehitystään jäljessä talvella sattuneiden saikkujen takia, mutta nyt ollaan päästy takaisin hommiin ja toivon mukaan enää ei satu mitään vakavaa. Esteillä starttaamme ensimmäisen 120cm ratamme Sorsasalossa ensi viikonloppuna, koulussa on startattu jo yksi HeB tuloksella 51,2%. Niitä on tarkoitus startata lisää vuoden mittaan. Kohta alkaa kenttäkausi, ja tänä vuonna menemme kenttäleirille heinäkuussa ennen KuoRin järjestämiä kisoja. Pallolla on menossa lihasmassan kasvatuskausi, ja sitä kasvatetaan liinajuoksutuksella ja pitkillä maastolenkeillä. Toki vaihtelua elämään tuovat este- ja koulutreenit, sekä kohta alkavat kenttätreenit. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Tahko syksy/2012
(c) AK/http://ak.galleria.fi/


Kenttätreenit kesä/2012
(c) Miia Keinänen
Joulukuu 2012: Pallon kanssa ollaan edetty aika jees vauhtia, nykyään taso on jo suht vahva HeB (51,2%-59,1% tänä vuonna), esteillä muutama 120cm luokka hypätty ja kentässä menty pari tuttaria, joista toisesta Itä-Suomen aluemestaruushopeaa. Kentässä ollaan edetty tuttariesteiltä muutamiin helpon esteisiin, ja ensiv uonna tavoitteena olisikin loppukaudesta käydä yksi helppo hyväksytysti suorittamasta, kunhan päästään tuttareita hakemaan lisää alle. Esteillä tavoitteeksi on asetettu 120cm tasaisia 0-tuloksia, ja koulussa HeB yli 60% tuloksia.

Itä-Suomen aluemestaruushopea 2012
(c) Miia Ruuskanen


Syyskuu 2013: Alkuvuodesta edistyttiin hyvin kouluratsastuksessa, käytiin kerran kuussa vähintään Vuokon valmennuksessa, usein parikin kertaa. Tasoksi vakiintui vahva HeB, tuloksina mm. aluekoulussa K.N Specialista 57,8%, HeC tuttarin pitkän radan ohjelmasta 61,304% (meidän eka yli 60% virallisista kisoista!) ja HeB:3 59,318%.       Esteillä päästiin hyppäämään 120cm luokkia, mm. Kuopion kansallisissa 125cm luokasta 4vp. Aloitettiin myös ensimmäinen kansallinen kautemme. 110cm luokat alkoivat mennä tasaisesti ja edistyttiin myös esteratsastuksessa.
      Kentässä käytiin ekat hyväksytyt aluekenttäkisat Purolassa, tulos 95.6 oman mokan takia. Pallo teki hyvän koulun ja esteet, mutta kenttäradalla tuli yksi tyhmä kielto, kun itse olin etupainoinen alamäkiestellä, ja pohja oli hieman liukas. Kävimme myös kenttäleirillä Niinisalossa, jossa pääsimme hyppäämään helpon tehtäviä. Voitimme siellä kenttäkisat tasolla tuttari (ollen myös ainoat osallistujat sillä tasolla :D) ja saimme hyviä neuvoja leirin vetäjältä. Heikin mielestä Pallolla on hyvä kapasitetti kehittyä vielä vaikka minne asti.
      Tällä hetkellä ollaan valitettavasti saikulla, naulan mentyä kavioon ja kehittäen peräkkäin 4 mätäpaisetta. Nyt odotellaan jalan parantumista ja toivotaan ettei mätäpaiseita enää tulisi.


Joulukuu 2013: Liikutus aloitettu varovasti, Pallo lähtenyt hyvin paranemaan. Ratsastaessa tuntuu paremmalta kuin ennen saikkua. Irtohypytystä varovasti aloitellaan, ja toivottavasti vuoden vaihteessa päästään hyppäämään selästäkin. Kouluvalkkuihin olisi tarkoitus päästä myös piakkoin. Ja hankia odotellaan hankitreenejä varten!


Toukokuu 2014:
Osteopaatti sekä eläinlääkäri antaneet luvan normaaliin liikutukseen, aloitellaan (taas...) massan ja kunnon kasvatus monipuolisella treenillä. Ensimmäiset kisat sitten viime heinäkuun käytiin Sorsasalon seura- ja alue-estekisoissa 10.- ja 11.5., joista tuomisina 4 hyvää rataa sekä alueluokista ruusukkeet. Koska ennen kisoja oli ollut hurja kohu, kuinka olen eläinrääkkääjä ja menen rikkinäisellä hevosella, kävi kisojen stewardi tarkastamassa Pallon ja totesi jotakuinkin näin: "Terve mutta jäykkä hevonen vielä, paljon jumppaa niin hyvä tulee. Näyttää nauttivan todella paljon radalla olosta, eikä osoita mitään kivun merkkejä, niin anna mennä vaan." Ja niinhän me tehdään; nautitaan ja mennään hevosen mukaan jatkossakin.

Joulukuu 2014: Pallon etujalka vammautui tarhassa syyskuussa, ja lopulta tuomio oli suht positiivinen alkukuun klinikalta; Pallosta tulee kouluhevonen, jos kuntoutus sujuu hyvin. Eli esteet/kenttäesteet ovat nyt historiaa Pallon elämässä. Pieniä esteitä (kavaletteja) ja puomeja saa mennä mielenvirkistykseksi, jos jalka ei niihin reagoi. Kuntoutus aloitetaan tällä viikolla (rokotuksesta huomenna kulunut viikko [9.12.]) ja seurataan reagoiko jalka tähän. Kylmäys edelleen aamuin ja illoin, sekä aina liikutuksen jälkeen. Myös W-Profilen tallisuojia tarkoitus kokeilla. Katsellaan, katsellaan..

Heinäkuu 2015: Kuntoutus on edennyt kivasti ja Pallo on alkanut olemaan "normaalikäytössä", eli päässyt tekemään monipuolisesti hommia. Kesälomaakin kerennyt viettämään sopivissa määrin :) Pikkusisko harjoitellut Pallolla menoa ja kivasti siitä innostunutkin, saapi mennä harjoituskisoihin jossain vaiheessa ;) Vaatii vielä paaaaaaljon työtä lihasten eteen, mutta tästä se lähtee :)


syyskuu 2015, 70cm
(c) Mai Mönkkönen


Tammikuu 2016: Pallo kävi viime vuonna muutamia miniesteluokkia hyppäämässä sekä kouluradalla pyörähtämässä HeC-tasolla. Esteluokista puhtaita ratoja ja jonkin verran ruusukkeita, kouluradalta ihan kiva tulos :) Lihasten kasvattelu vielä kesken, mutta nyt vaan monipuolista ja säännöllistä liikuntaa pakkasten jälkeen, niin tästä se taas lähtee :) Kasvattanut ihan kivan talvikarvan, jospas tarkenisi tänä talvena jo enemmän ilman loimea olla pihalla (aika vähän loimiteltukin). Vaikuttaa tyytyväiseltä elämäänsä, vaikka varsinainen kisahevosen ura onkin takanapäin.

Elokuu 2016: Pallo viettää parhaillaan kesälomaviikkoaan (12.8.), ja onkin sen ansainnut reippaan alkuvuoden jälkeen. Muutamia pikkukisoja kiertänyt Sallan kanssa, ja miekin pääsen pikkuhiljaa äitiysloman jäljiltä taas selkään. Tavoitteena olisi päästä vielä tänä vuonna valmentautumaan/tunteilemaan Pallon kanssa ja ehkä muutamat pikkukisat käydä mielenvirkistykseksi. Katsotaan, jos ensi vuonna oltaisiin jo niin hyvässä "iskussa" että otettaisiin pitkästä aikaa hepallekin aluelupa ja kierrettäisiin muutamissa koulukisoissa :)

Maaliskuu 2017: Omien tuntemusten ja Pallon minimaalisen käytöksen muuttumisen vuoksi käytiin klinikalla hakemassa se kaikista ikävin tuomio; Pallon on aika päästä ikivihreille laitumille viimeistään kesän lopussa... Nautitaan yhteisestä ajasta, kun vielä voidaan <3