tiistai 29. marraskuuta 2011

Haaste

Minkälainen on treeniohjelmasi kisakaudella ja mitä teet kilpailujen välissä? Mitä asioita painotat perusratsastuksessa ja kuinka paljon/usein? Miten lämmittelet kisapäivänä ja kuinka pitkään? Miten palauttelet hevosen kisapäivän jälkeen?
Kiitos haasteesta Laura. Haastan Emmiinan ja Miinan tekemään haasteen. 

Minkälainen on treeniohjelmasi kisakaudella ja mitä teet kilpailujen välissä?

Meillä ei ole varsinaista viikko-ohjelmaa, ainoastaan suunnitelma mitä tehdään joka viikko, ja vaihtelen sitten niitä hevosen (& oman) mielenvirkistyksen ja tuntemuksen mukaan. Periaatteessa se menee näin:

2 krt/vko liinajuoksutus tai toinen päivistä on vapaa
2 krt/vko koulu
1-2 krt/vko este (kisaviikoilla vkolopun kisat ja yleensä keskiviikkona jonkinlaista jumppaa esim. sarjoja tai innareita n. 30min)
2 krt/vko maasto

Kilpailuiden välissä treenaan niitä asioita, mitkä tiedän meille hankaliksi (kuten sarjoja), pidän peruskuntoa yllä, ja kouluratsastuksessa saatetaan harjoitellaan jotain uutta tai vastaavasti kerrata vanhoja oppeja.

Mitä asioita painotat perusratsastuksessa ja kuinka paljon/usein?

Perusratsastuksessa painotan siirtymiä ja hevosen nopeaa reaktiota annettuihin käskyihin. Teen myös paljon taivutteluja erikokoisilla ympyröillä ja kiemuroilla. Pidän lähinnä hevosen vetreydestä ja kuuliaisuudesta huolta. Näitä teen pari-kolme kertaa viikossa, kentällä yleensä 2 krt/vko ja maastossa sitten kerran viikossa. Maastossa teen myöskin paljon voima- ja kiihdytysharjoitteita, laukkaan mäkiä ylös ja alas, treenaan Pallon (& minun) tasapainoa metsiköissä, ja pyrin pitämään mielen virkeänä vaihtelevilla tehtävillä.

Kaikista tärkeintä minulle on, että Pallo tekee annetut tehtävät mielellään, eikä niitä joudu pakottamaan/vaatimaan liikaa. Olen huomannut Pallossa esimerkiksi sen, kun harjoitellessamme koulukisoihin treenasin koulua enemmän (n. 3-4 krt/vko) niin Pallo alkoi kyllästyä, ja samalla apujen tehokkuus heikkeni. Esimerkiksi ravi-seis-ravi tehtävässä Pallo saattoi ottaa vielä muutaman käyntiaskeleen vaikka normaalisti pysähtyy lennosta paikalleen, ja raviin lähtiessä sai antaa muutamankin kerran pohkeita, että lähti sujuvasti eteenpäin. 

Itse ratsastan Pallolla (ja muilla hevosilla) ilman kannuksia ja raippaa, sillä olen sitä mieltä, että hevosen tulee toimia kevyimmillä ja herkimmillä avuilla/välineillä ennen kuin selkään voi edes viedä mitään apujentehostajaa. Pallollahan on kevyimmät mahdolliset kuolaimet (tavan paksut nivelet), ja omakohtainen kokemus on, ettei hevonen tarvitse voimaakkaampia kuolaimia.


2011 alkuvuoden treeneistä
(Huom. vanha turparemmi vielä tässä)
(c) Karoliina Savolainen
Miten lämmittelet kisapäivänä ja kuinka pitkään? 

Kisapäivän pituudesta riippuen lämmittelytavat saattavat erota hieman. Myöskin, onko talvi vai kesä vaikuttaa. Tietysti verryttelyaika ja -paikat vaikuttavat asiaan, mutta pääsääntöisesti pyrin tekemään kaiken ilman kiirettä ja kaikessa rauhassa, niin että on Pallolle kaikista mukavinta.

Pallo on kuin diesel-kone eli lämpenee hitaasti. Kisapäivinä hevosenhoitaja kävelyttää Palloa maasta 30-60min, kun minä opettelen radat, hoidan lähtöselvitykset yms. Sen jälkeen hyppään itse selkään ja alan taivuttelemaan Palloa, ensin suurilla ympyröillä ja sitten pienentäen. Teen myös väistöjä molempiin suuntiin, sillä ne avaavat hyvin etupään lihakset, ja samalla hevonen tulee hyvin kuulolle.  Siirtymillä herättelen Pallon avuille, ja samalla saan hevosen nopeaksi edestä ja takaa.

Ravissa jatkan taivuttelua, sekä pyrin saamaan Pallon rennoksi eteen. Laukassa aloitan yleensä ympyrällä, että saan jatkaa taivuttelua. Sitten otan suorilla urilla suoristuksia, lisäyksiä ja kasauksia, jotta saan laukan pyörimään mahdollisimman hyvin. Lopuksi otan muutaman hypyn suuntaansa, niin että saan hevoselle ja itselleni hyvän tuntuman esteille.

Sorsasalo 14.5.2011 100cm tai 110cm
(c) Miia Ruuskanen


Miten palauttelet hevosen kisapäivän jälkeen?

Kisapäivän jälkeen kävelen hevosen tarpeen mukaan, laitan rauhassa tavarat poikkeen ja hepan autoon. Kotona kävelytän vielä hetken, ja päästän tarhaan rentoutumaan ja syömään.
Seuraavana päivänä menen mahdollisuuksien mukaan maastoon kävelemään tai sitten juoksutan liinassa niin, että saan Pallon rentoutumaan ja nollaamaan edellisen päivän kisat. Pallo tekee sen kyllä luonnostaankin, ei herra turhia mieti ja muistele, mikä on Pallolle hyväksi. Kisojen jälkeen laitan illaksi linimentit jalkoihin, ja seuraavana päivänä venytytän ja taivuttelen Pallon maastakäsin esim. porkkanamenetelmällä.

Vielä saa laittaa kysymyksiä tulemaan kysymyspostaukseen, teen sen sitten ensi viikolla. Seuraava postaus käsittelee vkolopun treenejä ja alkuviikon elämää.
Ensi kertaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän tänne terveisesi asiallisesti ja hyvää mieltä ylläpitäen :)
Jos et halua laittaa palautettasi tänne, niin voit viskata sen sähköpostiin annaroosa.saarti@gmail.com. Kiitos kommentistasi!