lauantai 6. huhtikuuta 2013

Kysymyksiin vastaukset

Tässäpä olisi kysymyspostaukseen vastauksia.

Kuinka aloitit ratsastuksen? 

 Aloitin ratsastuksen jo ennen kuin osasin kävellä. Tädilläni oli poni mummolassani, joten minut nostettiin sen selkään heti kun vain pystyin hallitsemaan vartaloani jotenkuten. Viiden vanhana menin ratsastuskoulun tunneille.


Oletko ratsastanut ratsastuskouluissa? Jos olet, missä?
 Olen kyllä, aloitin Peikkometsässä, siirryin siitä Heppahoviin (nyk. Ratsunainen). Epäsäännöllisesti olen käynyt Vanhamäen tallilla. Lisäksi olen ollut leireillä  Varkauden ratsastuskeskuksella ja Siilin ratsastuskeskuksella, sekä joskus kauan sitten Rautalammin ratsastuskeskuksella.

Ensimmäinen oma hevosesi?
 Jymy <3

Kenttäkisatreeneissä Saviskassa 2008
(c) Mona


Elämäsi tärkein hevonen?
 Vaikeaa valita kaikista tärkein, sillä kaikki karvakorvat ovat jollain tavalla tullet tärkeiksi. Top 3 on ehdottomasti Pallo, Jymy ja Survi vaihtelevassa järjestyksessä.

Mistä löysit Pallon?
 Itseasiassa Pallo löysi minut :D Pallon silloinen omistaja Sari otti minuun yhteyttä ilmoitukseni perusteella, ja siitähän se sitten lähti.

Tavoitteenne?
 Koulussa haluaisin päästä HeA-tasolle Pallon kanssa parin vuoden sisällä, ja kisoista ~60% tuloksia. Esteillä mennään niin korkeaa kuin akan pää kestää, eli meidät saattaa nähdä ensi vuonna 130cm luokkia hyppäämässä tai sitten 100cm, riippuu miten lähtee menemään. Kentässä haluan kisata ainakin helppoa.

Millainen Pallo on esteillä?
 Pallo on todella rehellinen hyppääjä. Joskus se saattaa katsoa jotain estettä mitä ei ole ennen nähnyt, mutta siitä pääse yli pienellä murahduksella heti ensimmäisellä kerralla. Silloin Pallo yleensä liiottelee hyppyään, mutta kiellä se ei helposti (ellei akka ole ihan hakoteillä). Pallo vaatii siinä mielessä esteillä paljon ratsastusta, että se ei kokonsa puolesta mahdu kaikkiin väleihin ihan helposti. Virheet Pallo antaa hyvin anteeksi, sillä se rakastaa hyppäämistä, se ei jää murehtimaan mennyttä vaan keskittyy aina esteeseen kerrallaan. Muuten se on erittäin helppo ratsastettava, varsinainen putkiaivo :D

Pallon eka muurihyppy ja vielä kisoissa
(c) Miia


Voitko kuvitella että hyppäät joskus 140 kansallista pallon kanssa?
 Jos vaan oma pää kestää, niin mikä ettei. Pallolla ei ainakaan kapasiteetti lopu kesken :)

Tulevaisuuden suunnitelmia?
 Ei suunnitelmia, mutta haaveita kylläkin... Olen kyllä niin hakoteillä oman tulevaisuuden suhteen, että ei järkeä.. Rakastan opettamista ja heppahommia, mutta en tiedä hankinko niistä ammattia.

Oletko ajatellut mitä teet 20 vuoden päästä?
 Olen monesti, mutta en oikein tiedä missä olen silloin. Toiveena olisi saada hyvä ammatti, heppahommissa täysillä mukana ja muutama kiva heppa käytettävissä. Silloin toivon Pallon olevan edelleen minulla teräsvaarina, niin kauan kunnes aika Pallosta jättää. Sen tiedän varmaksi, että Palloa en myy, mielummin myyn sieluni paholaiselle.

Millainen olet itse viime hetkillä ennen kisoja?
 Olen yleensä hyvin iloinen, en stressaa kisoista, enkä jännitä niitä enää kuten aikaisemmin. Tässä 8 vuoden aikana on oppinut pääsemään jännityksestä eroon. Nykyään lähdenkin radalle nauttimaan hommasta entisen pakko voittaa-asenteen sijaan.
    Kisoissa kertaan rataa niin kauan että varmasti muistan sen, sitten verkkailen hevosta, kunnes se tuntuu hyvältä. Radalle lähdetään aina täydellä tsempillä ja tekemään parasta.

PKUR:in kisoista verkkaa odotellessa... Idioottivaara!
(c) Sandra

Vaikuttavatko omat odotuksesi suorituksiisi enemmän kuin muiden odotukset vai vaikuttavatko odotukset ollenkaan?
 Nykyään en enää tee odotuksia ennen suorituksia, sillä aikoinaan ne vaikuttivat hyvinkin negatiivisesti. Lähden radalle tekemään parastani ja sillä sipuli :) Paineita en ota, en edes muiden hevosilla menemisestä, sillä silloin rentous yleensä kärsii.

Onko ollut hetkiä jolloin olet halunnut lopettaa jonkun harrastuksesi?
 Voi kyllä, monestikin!  Kuinkakohan monesti olen miettinyt ratsastuksen lopettamista, kun tuntuu ettei siinä etene tai hommat menee liian mutkikkaiksi. Viulun- ja fagotinsoiton jouduin aikanaan lopettamaan ajanpuutteen vuoksi, mutta en usko että pystyn heppahommia ikinä lopettamaan. Ovat juurtuneet tuossa 14 vuodessa aika syväksi elämäntavaksi.

Mitä muita hevosia ratsastat, kerro niistä. Tällä hetkellä ratsastan Pallon lisäksi Lassea, Mistyä, Niksua ja Survia. Lassen lukijat varmaan jo tuntevatkin aika hyvin, siitä ei sen enempää. Misty on lämppäritamma, joka opettelee enemmän ratsun hommia. Tällä hetkellä n. HeC-tasoinen, ja siitä on tarkoitusviedä eteenpäin. Erittäin mukava ratsastaa, välillä vauhdikas kaveri. Niksu sitten on Miian heppa, jota käyn silloin tällöin läpiratsastelemassa Miian apuna. Niksu on iso lämppärivauva ja opettelee tulevaksi kouluratojen tähdeksi. Ihanat liikkeet, mutta vielä ratsastettavuudeltaan vauvahepan tasolla ainakin välillä.

Misty
(c) Emma

Minne haluaisit matkustaa (ulkomaille)? Missä ulkomailla olet käynyt?
 Haluaisin matkustaa Irlantiin, Englantiin, Uuteen-Seelantiin, Australiaan ja USA:an. Myös Italiassa olisi ihana käydä. Olen käynyt Ruotsissa, Virossa ja pienenä Turkissa.

Minkälainen on elämäntilanteesi nyt, plussat, miinukset?
 Elämäntilanteeni on hyvä, kai? Minulla on ihana perhe, mahdollisuus harrastaa sitä mitä haluan, ihania ystäviä. Miinuksena on ihan tyhmä opiskelupaikka, tulevaisuuden epävarmuus ja välimatka omaan heppaan aina viikoilla.Yhdeksi miinukseksi voisin sanoa varmaan myös sen, että välillä olen hyvin yksinäinen. Olen luonteeltani ehkä hieman negatiivinen, vaikka usein esitän täysin jotain muuta, mikä vaikuttaa seuraelämääni.

Minkälaisesta tulevaisuudesta (perhe, koulutus, eläimet?) haaveilet, mitkä on tulevaisuudensuunnitelmat?
 Jaa.. Tämä on paha.. En oikein uskalla ajatella elämääni pitkälle tulevaisuuteen, sillä suurinpiirtein 90% asioista jotka suunnitelen etukäteen menevät jossain vaiheessa mehtään ja lujaa.
     Eläimet tulevat pysymään elämässäni loppuun asti, sen voin varmuudella sanoa. Samoin ratsastus ja heppahommat.
    Koulutus on täysin avoinna vielä, ikinä tiedä minne lopulta päädyn. Opetus-/heppahommat kiinnostavat, mutta saa nähdä mitä tulevaisuus tuo. Tällähetkellä välivuosi houkuttelisi kaikista eniten, varsinkin jos sen pääsisi ulkomaille Pallon kanssa viettämään.
    Perhe, hmm.. Ikuisena yksinäisenä pessimistinä haluaisin adoptoida jonkun suloisen lapsen ulkomailta, kunhan olen vanhempi. Omia biologisia lapsia en luultavimmiten halua (ainakaan tällähetkellä).

Mikä (lausahdus) on hienoin kohteliaisuus, joka on sinulle sanottu?
 Kylläpäs sinulla on pahoja kysymyksiä :D Ehkä aikoinaan ratsastuskoulussa sanottu, että itseppäisyyteni ansiosta pystyn käsittelemään kaikenlaisia hevosia. Tai sitten että olen tarpeeksi seko ollakseni mukava. :D

Minkälaisiin ihmisiin turhaudut? Minkälaiset persoonat ovat mieleesi? 
  Turhaudun helposti ihmisiin, jotka haluaisivat saavuttaa kaiken heti pistämättä yhtään vaivaa sen eteen. Esimerkiksi jos olen pitämässä tuntia, ja jokin asia ei heti suju, niin silloin en anna ratsastajan luovuttaa vaan vaadin homman tehtäväksi. Jos ratsastaja kuitenkin luovuttaa, on erittäin ärsyttävää ruveta maanittelemaan/vaatimaan halutonta töihin.
   Ihmisen persoonalla ei ole mielestäni niin paljon väliä, vaan sillä kuinka ihminen tuo persoonaan esille. Tykkään siis persoonallisista ihmisistä, en niinkään pikkulissu-tyyppisistä tai toisia kopioivista ihmisistä. Mutta pyrin olemaan tuomitsematta ketään ja olemaan ystävällinen kaikille. Joskus sukset tosin menevät ristiin, mutta sille ei voi mitään.

Saitko jotain erikoista 18-vuotis -lahjaksi (täysi-ikäisyyden kunniaksi)?
   En oikeastaan. En itsekään pitänyt sitä mitenkään erikoisena päivänä, vain yksi vuosi lisää muiden päälle. Oisinko saanut suklaalevyn..?


Kuvaile sitä päivää, kun Pallo tuli teille? Minkälainen aamu, päivä, ilta?
   Apua, muistankohan mä sitä enää. Aamulla kuvailtiin Jymyn kanssa vika päivä-kuvia ja ratsastelin Jympän vikaa kertaa. Sitten vain odoteltiin Sarin puhelua, että milloin tulevat Pallon kanssa pihaan. Vaihdettiin hepat+kamppeet ja sitten vaan suoraan Pallon selkään ja ratsastamaan. Illalla sitten hyvät yöt hepoille ja sitten omaan sänkyyn miettimään mihin tuli ryhdyttyä..

Minkälainen olet onnistuneen kisan jälkeen? Entäs pieleen menneen?
   Onnistuneen jälkeen olen yhtä hymyä, käyn läpi radan onnistuneet ja epäonnistuneet kohdat. Kiittelen ja hemmottelen Palloa.
   Epäonnistuneen jälkeen olen ensin hieman maassa, käyn läpi pääasiassa epäonnistuneita kohtia, sitten joitain niitä hyviä. Sitten yleensä annan asian olla, kiitän ja hemmottelen Palloa tässäkin tapauksessa. Kotona katson vielä radat, ja sitten valmistautumaan seuraavaan koitokseen.

Seurusteletko? (Jos et, onko sutinaa edes?;)
   Ikuinen yksinäinen erakko :)

Mitkä ovat valmentajiesi plussat, miinukset? Kuka on paras?
  Isäni on esteillä ehdottomasti paras, hän tuntee hevosen ja minut hyvin ja teettää meillä hyviä harjoituksia.      
    Koulussa Vuokko ja Ville ovat molemmat taitavia valmentajia. Vuokko siksi että on mennyt hevosella ja osaa antaa hyviä vinkkejä. Villeltä taas saan omaan ratsastuskeen aivan uusia näkökulmia ja ajatustapoja.
  Kentässä Pike (aluevalkku) ja Taru ovat molemmat hyviä.
   Vaikea valita parasta monesta hyvästä :)

Missä paikkakunnilla olet asunut? Minne haluaisit muuttaa?
   Kuopiossa ja Joensuussa. Ei ole kaipuuta minnekään.

Mikä on mottosi?
 Varsinaista mottoa minulla ei ole, mutta näitä käytän yleisimmiten: "Tämän paskemmin ei voi mennä.", "Aina on joku jolla menee huonommin.", "Pohjalta pääsee vain ylös.".. Taitaavat kertoa mun pessimistisestä luonteesta nuo aika hyvin :D

Miten päädyit Pusuun? Miten päädyit ottamaan mäyräkoiran? Minkälaisia ominaisuuksia koiralta odotat?
  Pusu päätyi minulle aikamoisen yllätyksen kautta. Olin suunnitellut koiran ottamista, mutta vanhempani vastustivat stiä. Yhtenä iltana äiti sitten soitti, että löysi minulle koiranpennun ja että olivat käyneet sitä jo katsomassa. Itse sitten menin seuraavana päivänä Pusua katsomaan, ja sieltähän pikkuinen lähti samantien mukaan <3
   Rotuun päädyin sattumalta. Olin suunnitellut pienen koiran ottoa jokatapauksessa. Pusu on sopivan kokoinen, sillä se on pieni muttei liian pieni :)
   Pusu on mäykkynä hyvin itsepäinen, mutta myös lojaali. Se rakastaa leikkimistä ja hellittelyä. Odotan saavani Pususta hyvän kaverin ja ystävän pitkäksi aikaa.

(c) Äiti

Oletko kiinnostunut koiran kanssa harrastamisesta?
  Olen kyllä. Tarkoituksena olisi viedä Pusua näyttelyihin kunhan ikää tulee tarpeeksi, ja ehkä käydä jotain harjoitusjälkiä vetämässä. Muuten vain lenkkeillään ja harjoitellaan toottelevaisuutta/temppuja.

Minkälainen on perheesi?
  Oijoi.. Vanhemmat eivät ehkä tykkää vastauksestani (anteeksi vain), mutta meidän perhe on hyvällä tavalla seko. Välillä erittäin rasittava, mutta kuitenkin tärkeä. Perheeseeni kuuluu isoveli, pikkusisko, äiti, iskä + eläimet.

Eikös pallo ollut hepokankaantilalla ainakin 2010 asti. Mistä se ostit? :)
  Pallo tuli minulle juuri Heponkankaalta 2010 vuoden lopussa. :)

Minkä verran olet ratsastanut ex-ravureilla? Onko ne mukavia otuksia?
   No jos aloitetaan siitä, että Jymy on ex-ravuri, niin olen :) Sitten Hilkka, Vippi, Niksu, Misty mm. ovat entisiä juoksijoita. Olen tykännyt ex-ravureilla menemisestä, sillä niillä on erittäin hyvä työmoraali ja ne ovat mukavan haasteellisia välillä mennä.

Vippi
(c) Linda


Mikä olisi nyt suurin haaveesi?
  Juuri nyt? Välivuosi Pallon kanssa ulkomailla opettelemassa lisää ja hankkimassa kansainvälistä kisakokemusta. Sen jälkeen oman tallin perustaminen, valmentaja- + ratamestaritutkintojen suorittaminen. Omia heppoja olisi 3-5 tallissa, joista 2 olisi kokeneempia, 2 nuorempia treenattavia (ja yksi varsa). Lisäksi olisi koulutettavana max. pari heppaa ja loput tallissa olisivat asiakkaiden hevosia. Puitteet olisivat hulppeat, mm. iso ulkokenttä ja maneesi, täysi estekalusto ja maastoesteitä + reitti niille. Isot laitumet ja hyvät tarhat hevosille. Itse saisi työskennellä täysipäiväisenä hevostalouden ammattilaisena.

Haluaisitko jonkun toisen hevosen omaksi jolla voisit kisata ja valkata?
  Kyllä. Aina on parempi jos olisi parikin omaa kisattavaa, sillä jos yksi loukkaantuu ei homma kaadu siihen. Sitäpaitsi useampi hevonen tuo lisää kokemusta :)

Miten löysit Lassen?
  Uskokaa tai älkää ht.netin markkinoilta. Joskus sielläkin on aarteita :)

Eikö Niksu olekkin reikäpää? :D Teetkö siitä oman esittelyn tuonne muut heposet sivulle? ;)
  Kaikki hevoset on joskus reikäpäitä, mutta Niksu on täyspäiväinen vauveli vielä :) Voinhan mä tehdä, pitää vaan saada sulta sitten matskua ;)

Onko tää Miia sun bestis? Hohhohhohhoooooooooo!!
   Ömm.. Mä en virallisesti ole ketään nimittänyt bestiksekseni, sillä minusta on reilumpaa ajatella ystävät kolmella eri tasolla: erittäin hyvät ystävät, hyvät ystävät ja ystävät/tuttavat. Miia kuuluu erittäin hyviin ystäviin :)Pallo&Ansku kiittävät suuresta määrästä kysymyksiä!2 kommenttia:

  1. olet minulle ja mistylle korvaamaton apu,olet jo saanut todella paljon muutoksia aikaan neidissä.KIITOS,että jaksat auttaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, että saan tammalla mennä :)

      Poista

Jätähän tänne terveisesi asiallisesti ja hyvää mieltä ylläpitäen :)
Jos et halua laittaa palautettasi tänne, niin voit viskata sen sähköpostiin annaroosa.saarti@gmail.com. Kiitos kommentistasi!