sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Hipsun ekat kisat SuoVaRi 30.3.

Nyt vihdoin kisapostausta, kun kiire alkaa hellittää.

Käytiin Hipsun kanssa kisaamassa Suonenjoella, siksi että sieltä löytyi hyvät luokat nuorelle ekoiksi luokiksi; harrasteluokan kouluohjelma sekä nuorten hevosten kouluohjelma. Nämä ovat nuorelle siksi helppoja, ettei niissä käytännössä vaadita mitään ihmeellisyyksiä; ei ole pieniä 10m voltteja/täyskaartoja yms. tai muita tiukkoja kaarteita. Pääasiassa noilla radoilla on vain suoria pitkiä teitä (toki harrasteluokassa lyhyellä radalla), sekä helppoja siirtymiä.

Hipsuhan oli ekaa kertaa kisoissa, ja ulkokentällä talutettaessa aloitti riemukkaasti hyppimällä pystyyn, kun säikähti maneesista kuuluvaa kumisevaa kuulutusta. Selkään pääsin, kun loikkasin vaan vauhdilla kyytiin, siinä onneksi rauhoittui hetkesi, että kerkesin laittaa jalustimet jalkaan ja sitten lähdettiin kävelemään. Yritin käynnissä saada ponia rentoutumaan, hetkittäin onnistui, mutta olihan toiselle kaikkea jännittävää ympärillä katseltavaksi.  Maneesin taakse lähdettiin hieman liian aikaisin, mutta toisaalta ihan hyvä, että saatiin katsella päädystä kun muut hepat menivät maneesissa.


Maneesissa Hipsun mielestä oli hurjan jännää, varsinkin peilit ja bassopainotteinen musiikki kajareista oli pelottavaa. Myös tuomari, yleisö, ja no, vähän kaikki oli jännää. Lopussa Hipsu alkoi jo vähän rentoutumaan, mutta ei silti ollut täysin avuilla. Jouduimme hetkeksi odotamaan ulos, kunnes pääsimme maneesin päätyyn verkkailemaan.

Radalla Hipsu oli no, vauhdikas ja poissa avuilta. Tiedättekö sen turhauttavan tunteen, kun tiedätte että hevonen osaa, mutta ei vaan suostu esittämään? Sellaista oli koko se rata.Positiivista radassa oli, että siirtymät tuli esitettyä, oikeat laukat suoraan (!), päästiin suurin piirtein pisteisiin ja tultiin elävänä ulos. Tulos 53,750%, vaikka itse odotin max 50%.

Eniten ärsyttää, että ennen radan alkamista kuuluttaja pyyti, että yleisö olisi liikkumatta, varsinkin kun verkassa jo näkivät, miten toinen säikkyy kaikkia ääniä. Silti joidenkin oli yleisössä pakko liikkua suorituksen aikana, mikä ei ainakaan helpottanut meidän tuomaripäädyssä esiintymistä... Varsinkin erään miehen liikkeet ärsyttivät suuresti; olimme tulossa viimeiselle keskihalkaisijalle, ja hän sitten näki, että emme tehneet yhtä hyvää suoritusta ja lähti juoksemaan katsomon portaita alas, KUN ravasimme kohti! Ai että alkoi kiehumaan päässä... Meinasin mennä kys. henkilölle siitä sanomaan, mutta katsoin paremmaksi olla hiljaa tässä tilanteessa. Tärkeämpää oli keskittyä Hipsuun.

Laitetti pienen kävelyn jälkeen Hipsu takaisin koppiin ja jäätiin odottelemaan seuraavan luokan ajaksi. Lähdettin nuorten ohjelmassa ensimmäisenä, joten viimeisen verkkaryhmän aikana verkkailtiin jo ulkona. Ulkona Hipsu tuntui jo rauhallisemmalta, samoin sisäverkassa. Mutta sitten kuin neiti jäikin yksin maneesiin, alkoi sambarumba-sekoitus. No viitsi viitsi, hätäinen oli, ja aikalailla ratsastettavuus samaa luokkaa kuin edellisellä radalla, hetkittäin oli parempi, välillä huonompi.

Ulkona B:n alkamisen odottelua
(c) Tero


Nuoren hevosen kannalta oli huonoa, että muut ratsukot ulkona kävelivät edestakaisin oviaukon kohdalla, eikä esim. seuraava ratsukko ollut siinä paikallaan. Hipsu ainakin jonkin verran hätäili kaverien perään, mutta peilit+kajarit eivät enää nyt olleet niin pelottavia. Mutta yleisöpääty oli nyt paljon pelottavampi, sillä tuli aivan aitaan kiinni, ja siellä oli sitten estekalustoa, ihmisiä, pöytiä ja kaikkea muuta jännää...

Positiivista radalla oli, että hetkittäin kulki kivasti, esitti siirtymät (tosin laukassa rikkoi muutamia kertoja) ja liikkeet suht hyvin pisteissä. Arvostelu oli tässä luokassa tiukempi, toki kun HeB pitääkin olla tiukempi, tulos 47,708%.


Hipsun käyttäytymiseen kisapaikalla oltiin hyvin tyytyväisiä, se käyttäytyi alkutansseja huolimatta nätisti, meni koppiin hyvin, kulki kopissa nätisti ja oli edukseen muualla kuin radalla ;)

Tästä on hyvä jatkaa, ja kuten muidenkin hevosten kanssa, eiku kilometrejä alle, niin alkaa sujua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän tänne terveisesi asiallisesti ja hyvää mieltä ylläpitäen :)
Jos et halua laittaa palautettasi tänne, niin voit viskata sen sähköpostiin annaroosa.saarti@gmail.com. Kiitos kommentistasi!